Vad är akut smärta?

För det mesta är akut smärta ett resultat av sjukdomar, inflammationer eller skador på vävnader. Denna typ av smärta kommer oftast plötsligt, t ex efter trauma eller operation och kan åtföljas av ångest eller känslomässig stress. Orsaken till akut smärta kan för det mesta bli diagnostiserad och behandlad. Denna typ av smärta är vanligtvis begränsad till en viss tid samt svårighetsgrad. I sällsynta fall kan smärtan bli kronisk.

Vad är kronisk smärta?

Många anser att kronisk smärta är en sjukdom i sig. Kronisk smärta, är den smärta som kvarstår efter det att skadan har läkt ut. Smärtsignalen förblir aktiv i nervsystemet och smärtan kan fortgå i veckor, månader eller år. Tillståndet kan påverkas av miljö och psykologiska faktorer.

Fysiska effekter inkluderar spända muskler, begränsad rörlighet, brist på energi samt ev. förändring av aptiten.

Känslomässiga effekter inkluderar depression, ilska, ångest och rädsla för att återigen skada sig. Denna typ av rädsla kan bli ett hinder för individens förmåga att återgå till sitt arbete eller att fullt ut återuppta sina fritidsaktiviteter.

Smärtan i sig själv är ett problem – men den påverkar även ditt liv på många andra olika sätt.

Smärtbehandling

Smärta kan behandlas på många olika sätt. Utgångspunkten är alltid smärtans svårighetsgrad.

Här följer några exempel på behandling av smärta:

 • NSAID:er (Non Steroidal Anti-inflammatory Drugs) – t.ex. Diklofenak, Acetylsalecylsyra, Ibuprofen m.fl.
 • Paracetamol – Alvedon, Panodil etc.
 • Narkotiska preparat – Morfin eller kodein.
 • Lokalbedövning – Injektion av läkemedel som bedövar, i smärtlindrande syfte.
 • Nervblockad – Blockering av en grupp nerver med hjälp av lokalbedövning.
 • Akupunktur
 • Fysioterapi
 • Operation
 • Psykoterapi
 • Biofeedback
 • KBT (Kognitiv beteendeterapi)

Alla ovan nämnda sätt att behandla smärta på kan vara bra, men de har också sina begränsningar.

Ett nytt sätt att behandla smärta och inflammation

BioElectronics har utvecklat en smärtterapi där en liten enhet – ActiPatch – appliceras lokalt över smärtan/skadan. Enheten är effektiv, lätt att använda och utan biverkningar. Terapin är känd som elektromagnetisk pulsterapi och har funnits i årtionden.

BioElectronics har förminskat tekniken så att det går att använda den 24 timmar om dygnet. Det har gjort att en dyr behandling på klinik nu är tillgänglig för vardagsbruk.

ActiPatch elektromagnetiska signal pulserar 1 000 gånger i sekunden för att stimulera neuromodulering av de afferenta, inåtgående nerverna, för att dämpa hjärnans uppfattning av smärta.
Pulshastigheten, med vilken ActiPatch arbetar, motverkar tillvänjning vilket tillåter långvarig användning. Behandling med ActiPatch ger en utökad smärtlindring som förbättrar sömnen, fysisk aktivitet och den allmänna livskvaliteten.

Tack vare sin enkelhet och förmåga till lokal behandling på kroppen kan ActiPatch användas som enda behandling eller tillsammans med andra behandlingsmetoder, beroende på vilket tillstånd som ska behandlas. Kliniska studier visar att ActiPatch är effektiv för både akuta såväl som kroniska smärtor.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng